Home Curiozități Imobiliare Pavilionul de sticlă din Andaluzia (Spania).

Pavilionul de sticlă din Andaluzia (Spania).

Select your language: es fr

Pavilionul de sticlă OFIS este un adăpost de observare a stelelor în deșertul Gorafe din Andaluzia, Spania.

Deșertul Gorafe este situat în centrul Depresiunii Guadix-Baza, care este un bazin sedimentar interior, înconjurat de munți și relativ ridicat față de nivelul mării.

Una dintre principalele caracteristici ale peisajului acestei regiuni sunt formele de eroziune care au construit reliefuri în „bad lands”, numite și „terenuri rele”, datorită aridității și durității pe care le au.

Studioul sloven OFIS Arhitekti a creat un refugiu retras în deșertul din Andaluzia, cu pereți de sticlă, prin care se poate admira peisajul vast și cerul spectaculos pe timp de noapte.

OFIS Arhitekti a dezvoltat Glass Pavilion în colaborare cu producătorul specializat Guardian Glass, care a i-a provocat pe arhitecți să proiecteze o structură care să le testeze produsele până la limită.

Locația aleasă pentru clădire este recunoscută ca un loc excelent pentru a observa stelele, datorită înălțimii și lipsei de poluare a luminii.

Dar este, de asemenea, unul dintre cele mai dificile medii din Europa. Temperaturile din deșertul din Gorafe, în provincia Granada, se pot ridica la peste 40 de grade Celsius.

Guardian Glass a dorit ca pavilionul să demonstreze capacitatea tehnică a geamului său Guardian SunGuard, izolat foarte puternic, care are o acoperire aproape invizibilă care filtrează radiațiile solare, pentru a asigura un mediu confortabil în clădirile cu suprafețe mari de geamuri.

Pavilionul de 20 de metri pătrați folosește panouri verticale de sticlă ca pereți structurali, astfel încât interiorul este complet acoperit cu sticlă neprotejată.

„Dacă am fi utilizat sticlă de calitate slabă, spațiul s-ar supraîncălzi, ceea ce ar însemna că cineva care trăiește aici ar putea muri“, a declarat arhitectul Spela Videcnik, care a fondat OFIS Arhitekti împreună cu Rok Oman în 1998.

„Cu acest geam de înaltă calitate, nu este necesară o umbrire exterioară pentru a proteja interiorul de soarele puternic”, a adăugat el. „Dacă poți construi o clădire care să poată rezista acestor condiții, poți construi o clădire oriunde”.

Oman și Videcnik se specializează în arhitectură pentru medii extreme. Proiectele lor anterioare au inclus cabine mici de munte, dintre care una este situată în Skuta (Slovenia), în timp ce alte case se află pe marginea unui munte de la granița dintre Slovenia și Italia.

Peretii structurali de sticlă ai Pavilionului de Sticlă sunt suficient de robuști pentru a rezista la vânturile puternice din deșert, și implică un plan de etaj care cuprinde trei brațe care radiază spre exterior dintr-un miez central, oferind o vedere uluitoare a deșertului înconjurător.

Volumul de sticlă este intercalat cu acoperișul care se extinde dincolo de pereți, pentru a forma o platformă externă umbroasă.

Acoperișul este construit cu grinzi de lemn și acoperit cu panouri reflectorizante care reflectă peisajul înconjurător și reduc și mai mult impactul vizual al pavilionului în mediul său.

Perdelele suspendate de la marginile acoperișului înconjoară practic structura și servesc pentru a mări cantitatea de umbră.

Interiorul pavilionului este organizat în trei spații diferite: primul cuprinde o cameră de zi compactă, altul dormitorul, iar al treilea un jacuzzi.

Un nucleu central conține servicii care includ o toaletă, un depozit pentru dormitor și o bucătărie lângă camera de zi.

Plăcile din lemn ale podelei se extind din spațiile interioare spre exterior, pentru a îmbunătăți conexiunea cu exteriorul.

Glass Pavilion a fost dezvoltat pentru a fi folosit ca și o închiriere de vacanță și va fi disponibil pentru rezervare prin diferite platforme.

Informații despre proiect.

Arhitectura: OFIS Arhitekti. 
Echipa: Rok Oman, Spela Videcnik, Andrej Gregoric, Janez Martincic, Jose Jimenez Navarrete, Lucas Blasco Sendón, Jakub Chaloupek, Agnieszka Sukienniczak. 
Structura: AKT II. 
Ingineria climatică: Transsolar. 
Contractor general: Permiz Inginerie Electrică: Energovat. 
Contractor local: SHN Constructora.

Fotografii: Gonzalo Botet (dacă nu este indicat un alt autor).

Comments are closed.

Check Also

O casă cu parc acvatic în grădină.

Select your language: Casa, considerată ca fiind una dintre cele mai spectaculoase din lum…